Blåmusselsoppa

4

Du behöver

  • 24 blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 selleristjälk
  • 1 morot
  • 1 rejäl näve persilja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Rengör musslorna och kolla att de är vid liv. Skala, ansa och finhacka lök, vitlök, selleri, morot, och persilja. Fräs grönsakerna i lite olja, även persiljan. Slå på vin och vatten, låt vätskan bli het och lägg i musslorna. Vänd runt, täck med lock och skaka, det är viktigt att inte vätskan ångar bort. När musslorna öppnat sig är de klara. Plocka ur musslorna ur skalen, täck med plastfilm och ställ åt sidan. Sila av buljongen och låt svalna. Vispa sedan ihop med grädden. Mixa ner musslorna till en slät soppa. Sila soppan och kyl. Några musslor kan sparas till en varm macka (se "musselmacka" på tv4.se/mat). Denna soppa är naturligtvis lika god varm eller ljummen och vill du ha mer så öka bara mängden vätska i samma förhållande.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept