Kräftsoppa med saffran

Kräftsoppa med saffran
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 16 kräftor eller 1 burk kräftstjärtar i buljong
  • 2-3 dl vatten
  • 4 dl vitt vin
  • 2-3 späda salladslökar
  • 1 röd paprika
  • 1 litet fänkålsstånd
  • 2-3 stjälkar selleri
  • 2 stora tomater
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 g saffran (ett paket)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5-1 tsk chilipeppar
  • 1,5 dl gröna ärter
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 hel vitlöksklyfta
  • persilja

Gör så här

  1. Skala kräftorna. Spar stjärtar och stora klor. Krossa skalet och koka det med vatten och vitt vin i 20-25 minuter. Du kan förenkla och ta färdig skaldjursfond. Låt kräftbuljongen stå och svalna. Då sjunker det vita "skummet" till bottnen och du kan hälla av det klara spadet. Om du tar kräftstjärtar i lag använder du lagen från burken.
  2. Skölj och strimla paprikan. Skala och skiva vitlöken. Halvera fänkålsståndet, skär bort rotstocken och strimla den. Skär selleristjälkarna i strimlor. Dela tomaterna, gröp ut fröna och skär i strimlor.
  3. Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Häll i saffran, skivad vitlök och chilipeppar. Rör om och tillsätt paprika. Låt fräsa några minuter. Häll på buljongen. Låt sjuda i 13-14 minuter. Lägg i fänkål, selleri och tomat. Låt koka i ytterligare 3-4 minuter. Lägg i ärter. Koka upp. Dra från värmen och lägg i kräftstjärtar och klor. Krydda med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept