Köttsoppa från Kenya

Köttsoppa från Kenya
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Köttsoppa från Kenya

12 ingredienser

Till den här köttsoppan bjuder vi majsklimp, ugali. Ugali är en typisk kenyansk rätt som man även äter enbart med lite grönsaker till eller med en köttstuvning. Du kan använda kött från nötbog eller bringa.

Ingredienser

portioner
  • 300 g nötkött benfritt
  • 1 gul lök
  • 2 msk matolja
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk citron, pressad
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 förp krossade tomater
  • 0,75 l vatten
  • 1 klyfta vitkål [ca 400 g]

Majsklimp:

  • 2,5 dl majsmjöl
  • 3 dl vatten

Gör så här

  1. Skär köttet i 1 cm stora bitar och skala och hacka löken. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Lägg i köttet och löken och låt det fräsa i 5 minuter, krydda med salt, citronsaft och chilipulver. Lägg i tomaterna och häll i vattnet, lägg på lock och koka soppan i 30 minuter.
  2. Skär under tiden kålen i strimlor, lägg ner den i soppan och rör om. Låt soppan koka 15 minuter till. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka upp vattnet i en kastrull till ugali. Mät upp majsmjölet och vispa ner det i vattnet, rör hela tiden tills det blir tjockt. Servera soppan med majsklimpen.