Köttgryta med bönor och lamm

Köttgryta med bönor och lamm
Foto: TV4

Det här är en av de mest ursprungliga grytorna i det persiska köket. En typisk vinterrätt som förr i tiden lagades på enbart torra ingredienser. ”Gorme” betyder konserverat kött. Bönor är en stapelvara i det persiska köket. Torkade limefrukter hittar du i saluhallar och specialbutiker. Örter som kan användas är persilja, timjan, mejram. Servera grytan med ris, yoghurt och gärna någon form av pickles.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 500 g grytbitar av nöt- eller lammkött
  • 2 gula lökar
  • 0,5 liter färska örter (eller 2 dl torkade)
  • 4 torkade limeblad
  • 4 torkade limefrukter
  • 1 burk röda kidneybönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk bockhornsklöver
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk curry
  • salt och malen vitpeppar
  • olja till stekning
  • 2 msk pressad citronsaft

Gör så här

  1. Om du använder torkade örter ska dessa blötläggas över natten. Använder du färska örter ska de hackas.
  2. Skala och skiva de gula lökarna. Skär köttet i mindre kuber och stek köttet och löken matfettet tills de fått fin färg. Tillsätt örterna, torkad lime, limeblad, salt och kryddor och rör om.
  3. Lägg över kött och lök i en gryta. Häll på vattnet, sätt på lock och låt grytan sjuda på svag värme i ca 1 timme. Tillsätt bönorna och låt allt bli genomvarmt. Pressa citronen och häll i citronsaften precis före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept