Köttgryta med bönor, korv och grönsaker

Köttgryta med bönor, korv och grönsaker
Foto: TV4

Nötkött, rimmat fläsk och stora, vita bönor passar bra ihop. Här samsas de tre i en mustig gryta med smak av apelsin. Kokt ris passar bra till.

27 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg benfri högrev
  • 150 g rimmat sidfläsk
  • 1 dl torkade stora vita bönor (3 dl kokta)
  • 200 g kryddig korv
  • olja att bryna i
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl mörk oxbuljong
  • 3 dl rött vin
  • 10 schalottenlökar
  • 2 msk vetemjöl+ lite vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 1 apelsin

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar. Ta bort svålen på fläsket och skär det i strimlor. Bryn köttet i omgångar och till sist fläsket. Lägg över efter hand i en gryta. Krydda med salt , peppar och rosmarin. Pressa i vitlöksklyftorna och lägg i lagerbladen. Tillsätt buljongen, vinet och tomatpurén och låt grytan sjuda sakta ca 45 minuter.
  2. Förväll lökarna och skala dem. Bryn dem försiktigt i olja. Lägg i löken i grytan och sjud ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet känns mört.
  3. Tvätta apelsinen och strimla skalet. Spar till servering. Pressa ut saften. Rör ut vetemjölet i lite vatten och red av grytan. Tillsätt apelsinsaften och låt grytan sjuda i 5 minuter. Strö över apelsinskalet före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept