Köttgryta med bananer i kokossås

Köttgryta med bananer i kokossås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Köttgryta med bananer i kokossås

12 ingredienser

En typisk köttgryta med recept från Tanzania, där kokbananer tillhör basmaten. Kokbananer hittar du i välsorterade matbutiker. Servera grytan med kokt ris.

Ingredienser

portioner
  • 500 g nötkött benfritt (t ex högrev)
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 vitpepparkorn
  • 1 gul lök
  • 1 msk matolja
  • 2 tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl kokosmjölk, på burk
  • 3 kokbananer
  • salt (efter smak)
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 cm stora bitar. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i kött, salt och pepparkorn. Lägg på lock och koka köttet i 45-60 minuter tills det känns mjukt.
  2. Skålla, skala och hacka tomaterna och skala och skiva löken. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta, lägg i löken och fräs den i 3 minuter tills den är gyllenbrun. Lägg i tomaterna, tomatpurén, det kokta köttet och 2 dl av kokspadet, häll i kokosmjölken och låt grytan koka upp.
  3. Skala bananerna, skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg ner dem i grytan, lägg på locket och koka grytan i 10 minuter till. Smaka av med salt och peppar.