Köttgryta med bananer i kokossås

Köttgryta med bananer i kokossås
Foto: TV4

En typisk köttgryta med recept från Tanzania, där kokbananer tillhör basmaten. Kokbananer hittar du i välsorterade matbutiker. Servera grytan med kokt ris.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g benfritt nötkött, t ex högrev
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 vitpepparkorn
  • 1 gul lök
  • 1 msk matolja
  • 2 tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl kokosmjölk på burk
  • 3 kokbananer
  • salt efter smak
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 cm stora bitar. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i kött, salt och pepparkorn. Lägg på lock och koka köttet i 45-60 minuter tills det känns mjukt.
  2. Skålla, skala och hacka tomaterna och skala och skiva löken. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta, lägg i löken och fräs den i 3 minuter tills den är gyllenbrun. Lägg i tomaterna, tomatpurén, det kokta köttet och 2 dl av kokspadet, häll i kokosmjölken och låt grytan koka upp.
  3. Skala bananerna, skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg ner dem i grytan, lägg på locket och koka grytan i 10 minuter till. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept