Köttfärspaj med basilika och oregano

Köttfärspaj med basilika och oregano
Foto: TV4

När pajen har ett lock behålls smakerna och saftigheten på det som gömmer sig under skalet. En tomatsallad är ett gott val som tillbehör.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 sats Pajdeg:
  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2-3 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 600 g blandfärs
  • 2 st morötter, finrivna
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater med chilismak
  • 1 msk basilika
  • 0,5 msk oregano
  • 1 st uppvispat ägg till pensling
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Pajdeg: Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i en plastfilm i kylen 1 timme.
  2. Ta fram pajdegen ur kylskåpet. Kavla ut 2/3 av degen och klä en medeldjup ugnsform, tryck till runt kanterna och nagga botten. Ställ i kylen.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. Bryn färsen, krydda och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka 20 min.
  5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter, slå i fyllningen.
  6. Kavla ut ett lock av resten av pajdegen och täck färsen med det. Gör lufthål eller sporra ut ett mönster. Pensla degen med ägg, grädda klart ca 20 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept