Köttfärslåda från Sydafrika

Köttfärslåda från Sydafrika
Foto: TV4

Du lagar den här sydafrikanska lådan enkelt i ugnen. Gör gärna en dubbel sats, eftersom det är en utmärkt bjudrätt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g lamm- eller nötfärs
  • 3 dl mjölk
  • 1 skiva vitt bröd
  • 2 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk curry
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 lagerblad
  • 0,5 dl mandel
  • 0,5 dl aprikoser
  • 0,5 dl russin
  • 0,5 citron
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • matfett till formen

Till servering:

  • kokt ris och chutney

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg brödet i en skål, häll över mjölken och låt det stå i 15 minuter. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan till medelvärme i en stekpanna. Lägg i lök och vitlök och fräs det i 2-3 minuter. Rör i curry, salt, chilipulver, lagerblad och mandel och fräs allt 1 minut till.
  2. Skålla och skala mandeln, hacka aprikoserna, pressa citronen och riv citronskalet. Blanda färsen med lök- och kryddblandningen, aprikoserna, russinen, citronsaften, skalet och brödet. Blanda allt till en jämn och fin färs.
  3. Vispa i ägget och gurkmejan i mjölken. Häll hälften av blandningen i färsen och rör om. Smörj en ugnssäker form med matfett och lägg i färsen. Släta till ytan och häll resten av mjölkblandningen över. Grädda färsen i nedre delen av ugnen i 50–60 minuter. Servera färsen med kokt ris och chutney.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept