Köttfärsfylld pirog

Köttfärsfylld pirog
Foto: TV4

En pirog med ångande het fyllning är en underbart god lunch eller kvällsrätt. Servera gärna med någon god grönsak till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 7+1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 300 g smör
  • 1 tsk Ättiksprit
  • 1 dl vatten
  • 1 st ägg
  • Fyllning:
  • 500 g nötfärs
  • 1 st Gullök
  • 2 msk smör
  • salt och svartpeppar, malen
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 2 msk köttbuljong

Att pensla med:

  • 1 st ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Arbeta snabbt ihop 7 dl mjöl, salt och kallt smör. Vispa upp ägget i en kopp, rör ner ättika och vatten, och blanda ner i degen. Lägg degen i en plastpåse i kylskåp minst 2 timmar.
  2. Fyllning: skala och hacka löken. Fräs den gyllengul i smör. Fräs sedan färsen i omgångar. Blanda samman lök, färs, salt, peppar, tomatpuré och timjan. Fukta färsen med buljong.
  3. Värm ugnen till 225°. Kavla ut degen till en ganska tunn fyrkant. Vik först tre gånger åt ena, sedan tre gånger åt andra hållet. Kavla den vikta degen på nytt. Dela den i fyra delar och kavla ut varje del till en rundel. Fördela fyllningen på rundlarna och nyp ihop ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 20-30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept