Köttbullar i indisk tomatsås

Köttbullar i indisk tomatsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Köttbullar i indisk tomatsås

18 ingredienser

Det här receptet med sin heta tomatsås används ofta i festliga sammanhang. Såsen får sin hetta från en chilikryddad kryddpuré. När du ska göra den är en mixer till god hjälp.

Ingredienser

portioner
  • 500 g nötfärs, finmalen
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 grön spansk peppar
  • 1 tsk garam masala
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg (stort)
  • 1 tsk salt (efter smak)
  • 1 dl matolja
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0,75 tsk gurkmeja
  • 2 msk sötmandel, malen
  • 2 tsk paprikapulver

Kryddpuré:

  • 4 tomater
  • 4 grön spansk peppar
  • 3 cm färsk ingefära

Till dekoration:

  • citron, klyftor
  • grön spansk peppar

Gör så här

  1. Köttbullar: Skala och riv ingefära och vitlök. Dela pepparfrukten i halvor på längden, kärna ur och strimla fint. Lägg nötfärs, vitlök, ingefära, pepparfrukt, ströbröd och ägg i en skål. Krydda med salt och garam masala. Rör samman till en slät färs. Forma 12 köttbullar med vattensköljda händer.
  2. Kryddpuré: Skär tomaterna i 4 bitar var. Dela pepparfrukterna, ta bort kärnorna och dela halvorna en gång till. Skala och riv ingefäran. Lägg allt i matberedare eller mixer och kör till en fin puré.
  3. Värm oljan i en vid kastrull. Fräs spiskummin, gurkmeja, paprikapulver och mandel några sekunder. Sätt sedan till purén, rör om, koka upp och låt allt puttra på låg värme ca 20 minuter. Lägg i köttbullarna och låt dem koka sakta i såsen ca 15 minuter. Sätt till mer vatten om det behövs. Garnera med citron eller grön chili.