Köttbullar i indisk gräddsås

Köttbullar i indisk gräddsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Köttbullar i indisk gräddsås

22 ingredienser

Indiska köttbullar är betydligt hetare än våra. Anrättar man dem som här med gräddsås blir det dock en mild rätt. Välj själv vilken fetthalt du vill ha på grädden. Servera med ris.

Ingredienser

portioner
  • 700 g lammfärs
  • 1 msk neutral olja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl kikärtsmjöl
  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 tsk malen koriander
  • svartpeppar
  • salt

Gräddsås

  • 1 dl olja
  • 4-5 tomater
  • 1 tsk svart spiskummin
  • 3 lagerblad
  • 2 hela kanelstänger
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen röd chilifrukt
  • ca 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl grädde

Gör så här

  1. Köttbullar: Skala och hacka lök och vitlök. Värm oljan i en stekpanna tills det sisslar när man lägger i en bit lök. Fräs lök och vitlök ljusbrun. Dra pannan från värmen. Blanda lökfräset noga med garam masala, spiskummin, paprikapulver, koriander, svartpeppar och saltet. Rör även ner färsk koriander och kikärtsmjöl. Lägg färsen i en skål. Häll lök- och kryddfräset över och blanda till en smidig men fast färs. Forma 16-20 bullar.
  2. Sås: Hacka tomaterna. Krossa den svarta spiskumminen grovt. Värm oljan i en stekpanna eller wok tills det sisslar när man lägger i ett kryddfrö. Lägg i tomater, spiskummin, lagerblad, kanel, gurkmeja och chilipeppar. Rör om och fräs på medelvärme 3-4 minuter. Sätt till vatten och salt.
  3. Lägg försiktigt ner köttbullarna i såsen, några i taget. Koka sakta ca 10 minuter och rör om försiktigt så att inte bullarna skadas. Känn efter om de är färdiga genom att pressa lätt med en gaffel. De ska inte ge efter. Sätt till mer vatten om det behövs. Skumma bort överflödig olja. Tillsätt grädden och låt koka ett par minuter.