Kött med surkål

Kött med surkål
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kött med surkål

15 ingredienser

Kött med surkål. Härligt doftande surkål serveras ofta i Tyskland med flera sorters kött och korvar som tillbehör. I det här receptet utgår vi från surkål på burk, som piffas upp med olika kryddor. Servera med kokt potatis och öl att dricka till. Observera att receptet är för 8 personer.

Ingredienser

portioner

Kött med surkål

  • 1 rimmad fläsklägg [1-1,5 kg]
  • 500 g oxbringa
  • 1,5 l vatten
  • 3 gula lökar, klyftade
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 400 g kassler
  • 8 wienerkorvar
  • 1 kg surkål
  • 2 msk smör
  • 3 dl gul lök, hackad
  • 1 stort äpple
  • 20 enbär
  • 2,5 dl buljong från köttkoket
  • potatis, till servering

Gör så här

Kött med surkål

  1. Skala 3 av lökarna och skär dem i klyftor. Skölj fläsklägg och oxbringa i kallt vatten. Koka upp vattnet och lägg i köttet. Koka upp igen och skumma. Lägg i lökklyftorna, peppar och lagerblad. Låt koka ca 1 1/2 timme tills köttet är mört. Spara buljongen till surkålen.
  2. Hacka 3 dl gul lök. Skala äpplet och skär det i klyftor. Fräs löken i smör tills den är genomskinlig. Tillsätt surkålen, äpplet, enbären och buljongen. Rör om ordentligt. Lägg ner kasslern och låt den sjuda 30–40 minuter i surkålen. Tillsätt korvarna de sista 10 minuterna.
  3. Lägg upp surkålen på ett stort fat. Skiva köttsorterna och fördela dem och korvarna på kålbädden.