Korvhimmel med picklade grönsaker och blåbärsketchup

POPULÄRT
Korvhimmel med picklade grönsaker och blåbärsketchup
Foto: TV4

Korvhimmel med picklade grönsaker och blåbärsketchup

Av: Ewa - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

41 ingredienser

2 h + tid för marinering

Korvtallrik med hemgjorda korvar, picklad rödlök, picklad blomkål, blåbärsketchup och bröd!

Dryck: Microbryggt öl

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Korvar

  • 400 g entrecôte
  • 400 g högrev
  • 200 g nötfett
  • 1 rödlök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk dragon
  • 2 msk vinäger, fin
  • 3 dl rött vin
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 dl oxfond
  • peppar
  • 1-2 tsk salt
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 0,5 dl pankoströbröd
  • svinfjälster (eller fårfjälster)

picklad rödlök

  • 1 dl ättika 24 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2-4 rödlökar
  • röd chilifrukt (om du gillar hetta)

Picklad blomkål

  • 1 dl ättika 24 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • salt
  • citron, skivor
  • 1 blomkål

Blåbärsketchup

  • 200 g blåbär
  • 1-2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,5 chipotlechilifrukt, finhackad (eller 1 tsk rökt och torkad chipotle)
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 2 dl stout
  • salt

Tillbehör

  • korvbröd
  • grönsallad
  • chips
  • inlagd gurka
  • senap

Gör så här

Korvar

  1. Skär köttet i stora kuber. Lägg i en skål med alla ingredienser förutom salt, persilja och panko. Marinera över natten i kylen.
  2. Sila av köttet och spar vätskan. Mal köttet på grövsta hålskivan. Blanda färsen med 1 dl av vätskan, salt, panko och svartpeppar. Smaka av med att steka ett prov. Krydda på om det behövs.
  3. Stoppa blandningens fjälstret. Gör korvarna så långa du vill. Lägg dem på fat i kylen 2 timmar för att torka. Helst över natten för att smakerna ska sätta sig ordentligt.

Picklad rödlök

  1. Koka upp lagen på låg värme och rör tills sockret löst sig. Ställ åt sidan. Skiva rödlöken i tunna skivor och skiva chilin om du gillar hetta. Fyll en ren glasburk med rödlök chili. Häll på lagen. Ställ burken upp och ned tills den svalnat och ställ sedan in den i kylen.

Picklad blomkål

  1. Koka upp lagen på låg värme och rör tills sockret löst sig. Ställ åt sidan. Bryt isär blomkålen till små buketter. Koka upp blomkålsbukettena i saltat vatten en stund, ca 5-10 minuter. Tuggmotståndet ska finnas kvar.
  2. Fyll en ren glasburk med blomkål. Smaksätt med lite citron genom att varva citronskivor och blomkål i glasburken. Häll på lagen. Skruva på locket och ställ upp och ned tills den svalnat. In i kylen fram till servering.

Blåbärsketchup

  1. Koka upp alla ingredienser och låt sjuda i en timme. Smaka av med salt och peppar. Kanske balansera upp den med lite mer socker eller vinäger. Allt efter smak.
  2. Stek eller grilla korvarna och servera snyggt upplagt tillsammans med den picklade rödkålen, blomkålen, blåbärsketchupen, ett gott bröd, grönsallad, chips, inlagd gurka och senap.