Koreanska köttbullar med sesamris

40 m
4
Spela video Koreanska köttbullar med sesamris
Foto: TV4

En fantastiskt god rätt med mycket smak! Köttbullarna, som är kryddade med soja, sesam och fisksås, serveras med sesamris och chilipicklade grönsaker. 

Jag gör dessa ganska ofta hemma, koreanska köttbullar är superhärligt att variera de svenska med

4 februari 2017
40 m
4

Du behöver

Chilipicklade grönsaker

  • 1 morot
  • 10 cm rättika
  • 0,5 rödlök
  • 1 dl risvinäger
  • 0,5 msk koreanska chiliflakes (eller 50/50 paprikapulver/chilipulver)
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt

Sesamris

  • 3 dl koreanskt eller japanskt ris
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 2 tsk sesamfrön
  • 1 nypa salt
  • valfritt grönt att toppa med

Koreanska köttbullar

  • 700 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 0,5 liten gul lök, riven
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 msk rörsocker
  • salt och nymald svartpeppar
  • rapsolja, att steka i

Gör så här

  1. Chilipicklade grönsaker
    Skär morot och rättika i tändstickstunna stavar samt rödlök i tunna båtar. Lägg i en skål.
  2. Blanda risvinäger, strösocker, chili och salt tills sockret har löst sig. Häll lagen på grönsakerna. Låt stå och dra till sig i 30 minuter innan servering.
  3. Sesamris
    Koka ris enl anvisningar på förpackningen. Låt ånga av och blanda med sesamolja och sesamfrön.
  4. Koreanska köttbullar
    Vispa upp ägg med vatten. Tillsätt ströbröd och låt stå och svälla medan du förbereder de andra ingredienserna.
  5. Blanda i soja, fisksås, rörsocker, vitlök och lök och riv över några varv med svartpepparkvarnen.
  6. Lägg i blandfärsen och blanda väl, gärna med händerna. Rulla köttbullar till önskad storlek och stek i rapsolja på medelvärme till köttbullarna har fått fin färg runtom och är genomstekta.
  7. Servera gärna med nykokt sesamris och de picklade grönsakerna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept