Koreansk tartar med kimchi och misomajo

Koreansk tartar med kimchi och misomajo

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 m

Tre koreanska favoriter i en fin kombo. Yukhoe är en koreansk tartar inrullad i sjögräs, kim-bap toppad med kimchi funkar jättefint. Kanske att koreaner har en del att säga om den här blandningen, men för svenska smaklökar är den en hit! /Sebastian

Tips! Behöver du se hur rullen görs? Sök efter filmer med kimbap eller sushi roll på Youtube.

Ingredienser

portioner st

Misomajonnäs

  • 1 äggula
  • 2 tsk miso
  • 2 tsk risvinäger (kan bytas mot den vinäger du har hemma, eller mot citron)
  • 1 dl matolja

Tartar

  • 3 msk soja
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk sesamolja
  • 0,5 klyfta vitlök, hackad
  • 2 tsk sesamfrön, rostade
  • 300 g flankstek, strimlad
  • 0,5 päron, skalat och finhackat
  • 2 nooriblad
  • kimchi, finhackad

Gör så här

Misomajonnäs

  1. Vispa äggula, miso och vinäger till ett skum. Tillsätt oljan i en tunn stråle. Mison är salt i sig, så här behövs ingen mer sälta. Om du vill fuska kan du röra ner lite miso i 1 deciliter färdig majonnäs.

Tartar

  1. Blanda soja, honung, sesamolja, vitlök och hälften av sesamfröna till en marinad.
  2. Vänd ner köttet och päron i marinaden. Låt dra i 5 minuter innan du börjar med rullarna.
  3. Använd en sushimatta när du gör rullarna. Lägg bladet med den blanka sidan nedåt och fördela tartaren/köttet på den matta sidan. Jobba nedifrån och upp, lämna cirka 5 centimeter. Sedan rullar du nedifrån dig och uppåt så att början möter där tartaren slutar och fortsätt rulla så att rullen limmar ihop. Det skall alltså inte rullas som en rulltårta utan så att fyllningen är i mitten.
  4. Skär varje rulle i sex bitar med en vass kniv. Toppa bitarna med lite kimchi, misomajo och rostade sesamfrön.