Älgstek med klyftpotatis

Älgstek med klyftpotatis
Foto: TV4

Älgstek med klyftpotatis

Av: Konstantin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

Älgstek med kantarell- och rotfruktsfräs med lingonsmör. Serveras med klyftpotatis i ugn och sallad i skål.

Ingredienser

portioner
  • 600 g älgstek
  • 150 g smör
  • 2 dl lingon
  • 100 g kantareller
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka persilja
  • olivolja

Gör så här

Älg

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Putsa köttet och gnid in i salt och peppar.
  3. Bryn runt om i ca 25 g smör, stick in en stektermometer och stek i ugnen till 57 grader innertemperatur.
  4. Låt vila i minst 10 min innan du skivar köttet för servering.
  5. Stek svampen i 25 g smör och pressa i en vitlöksklyfta.
  6. Dela rotfrukterna på längden och koka mjuka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  7. Häll av och blanda i olja, 1 dl lingon och kantarellerna.
  8. Smaka av med salt och peppar samt vänd i hackad persilja.
  9. Vispa resten av smöret och lingonen och en pressad vitlöksklyfta.
  10. Smaka av med salt och peppar.

Potatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skrubba potatisen och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen.
  3. Skär i klyftor och lägg dem sedan på ugnsplåt/i ugnsform.
  4. Häll lite olja på klyftorna och strö på lite flingsalt eller örtkrydda.
  5. Stek mitt i ugnen i 20-25 minuter till fin gyllenbrun färg.
  6. Rör om någon gång.