Konditorns wienersemlor

koket.se
Konditorns wienersemlor
Foto: Köket
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Konditorns wienersemlor

15 ingredienser

ca 40 m + 3,5 h

Semlan med wienerdeg får en härlig frasighet till ljuvlig mandelmassa och grädde.

Se Magnus Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

  • 300 g vatten
  • 60 g jäst
  • 25 g strösocker
  • 60 g äggula
  • 90 g ägg
  • 6 g honung
  • 6 g salt
  • 750 g vetemjöl, fruset
  • 360 g smör osaltat, för inkavling

Fyllning

  • 500 g mandelmassa (ekologisk)
  • 200 g vaniljkräm
  • 5 g kardemumma
  • 0,5 vaniljstång, fröna

Servering

  • 1 l vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

Deg

  1. Tillsätt alla ingredienser utom smöret och knåda degen i 2-3 minuter.
  2. Platta sedan ut smöret till en platta och ställ i kyl ca 15 minuter och då vilar även degen i kylskåp, vik sedan in smöret i degen så lika mycket deg är runt hela smörbiten.
  3. Kavla degen avlång och vik den 2 vik mot mitten, vrid degen och kavla åter ut degen och vik 2 vik mot mitten och upprepa detta ytterligare 1 gång
  4. Låt degen vila ca 10 minuter i kylen mellan varje utkavling.
  5. Till sist kavlas degen ned till ca 5 mm tjock. Skär ut fyrkanter och vik dem likt ett kuvert mot mitten och tryck till ordentligt i mitten.
  6. Låt wienerbröden jäsa ca 3,5 timmar under duk. Baka sedan i 210 grader i ca 15-18 minuter.

Fyllning

  1. Blanda mandelmassa med vaniljkräm väl, så inga klumpar bildas tillsätt sedan kardemumma och vanilj. Spritsa sedan i mandelfyllning.

Servering

  1. Vispa 1 l grädde med lite florsocker och ställ i kylskåp. Dela sedan wienerbrödet så du får ett lock. Spritsa sedan i mandelfyllning. Spritsa vispad grädde på bullen och toppa med locket. Serveras direkt.