Kolapäron med hemgjord vaniljglass

Kolapäron med hemgjord vaniljglass
Foto: TV4

Kolapäron med hemgjord vaniljglass

Av: Anna-Karin - Vara Grästorp

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

Päron i kolasås som serveras med hemgjord vaniljglass och rostad mandel. Väldigt gott!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

vaniljglass

  • 1 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl grädde [250 g]
  • 2,5 dl standardmjölk [250 g]
  • 25 g honung
  • 6 ägg
  • 125 g strösocker

Kolakokta päron

  • 4 fasta päron
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 msk smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk kardemumma

Topping

  • 0,5 dl mandelspån, rostade

Gör så här

Vaniljglass

  1. Blötlägg gelatinet i minst 10 min. Dela vaniljstången, skrapa ur kärnor och lägg frön och stång i en kastrull. Tillsätt grädde, mjölk och honung.
  2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Vispa ihop äggblandningen med gräddblandningen. Värm upp det till 85 grader, om man inte har någon termometer ska man titta efter första bubblan, och dra kastrullen från värmen. Såsen ska bli tjock men inte koka då smakar det kokt ägg. Rör ner gelatinen och kyl sedan snabbt. Låt det svälla minst 2 timmar men helst över natt, täck bunken med plastfilm.
  3. Mixa glassmassan så att konsistensen blir smidigare. Kör glassen till lagom konsistens. Frys ytterligare 1-2 timmar innan servering.

Kolakokta päron

  1. Skala päronen och dela dem i klyftor (enkelt med en ”äppeldelare”). Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Smält smör i en panna och lägg i päron, vaniljstång och vaniljfrön. Strö över sockret. Låt päronen få lite fin färg och sänk sedan värmen. Sjud under lock på svag värme tills päronen är nästan mjuka.
  3. Häll på grädden vid sidan av päronen och låt koka ihop till en kolasås 5-10 min utan lock. Tillsätt kardemumma.
  4. Servera päronen ljumma till vaniljglass och toppa med rostade mandelspån.