Kolapaj med vinbär

Kolapaj med vinbär
Foto: TV4

Den här söta pajen passar förträffligt till de syrliga röda vinbären.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 125 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten

Kola:

  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör

Till dekoration:

  • 3-4 dl röda vinbär
  • vinbärsblad

Gör så här

  1. Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten. Tryck ut degen i bottnen på en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Nagga och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
  2. Kola: Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull i 10–15 minuter. Kontrollera temperaturen, den ska vara 120°. Ta av från värmen. Rör ner vaniljsocker och smör i tärningar. Låt kolasmeten svalna.
  3. Häll smeten i pajskalet och låt kallna helt. Pajen kan förvaras i kylskåp till servering. Garnera pajen med bär strax före servering med vinbärsblad och vinbär.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept