Kola med brynt smör

30 m + 6 h
25 kolor

Brynt smör tycker jag passar till nästan allt och här ger det kolan både karaktäristisk smak och nötighet. Här har du en riktig smörkola som definitivt kommer att upplevas som en hit av alla som blir bjudna på den! Fega inte ur med det brynta smöret – det ska vara på gränsen till för mörkt. Då blir kolan extra god. /Sara

Spela klippet för att se hur du lyckas få till den perfekta kolan.

Sugen på att smaksätta kolan med hasselnötter eller Baileys? Klicka här för att se hur du gör.

27 november 2015
Visa mer
30 m + 6 h
25 kolor

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl glykos
  • 0,5 dl vatten
  • ev 1 tsk havssalt, att strö över

Gör så här

  1. Bryn smöret i en kastrull.
  2. Blanda ner grädden och farinsockret och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och låt sockermassan koka tills den ändrar färg och får en mörkare ton.
  4. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar.
  5. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov (se hur du gör i filmen). Rör om då och då.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan tunt. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna.
  7. Skär kolan i fina bitar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept