Kokta blåmusslor

Fredrik Eriksson ny

Kokta blåmusslor

7 ingredienser

25 m

Jag tycker att blåmusslan är det absolut mest prisvärda skaldjuret vi har. Spara gärna den goda buljongen till ett senare tillfälle –den går utmärkt att frysa. /Fredrik

Starta klippet för att se Fredrik Erikssons bästa knep för att lyckas med blåmusslor.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färska blåmusslor, med skal
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 msk olja
  • 3 dl torrt vitt vin
  • persilja

Gör så här

  1. Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs lök, vitlök och timjan i olja i en stor kastrull. Tillsätt vinet och koka upp. Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, cirka 3 minuter. Skaka på grytan ett par gånger. Släng bort de musslor som inte öppnat sig.
  3. Smaka av med lite salt om så behövs och mycket persilja.