6 msk salt (3 msk för fisken samt 3 msk för kokning)
Till såsen:
2 dl persilja, grovhackad
2 dl vatten
2 krm salt
50 g smör
Till servering:
4 port potatis, kokt
Gör så här
Lägg den rensade, nyfångade torsken och levern var för sig i isvatten i kylskåp och låt dem ligga över natten. Skala och halvera den gula löken. Ta loss rommen och lägg den och levern i en kastrull. Lägg i lökhalvan, ättika, svartpeppar och salt. Slå på så mycket vatten att det täcker. Koka upp och låt sjuda på svag värme ca 10 minuter eller tills lever och rom är genomkokta.
Skär ut fyra kotletter, 3 cm tjocka, på det tjockaste stället på torsken. Koka upp vatten i en stor kastrull med 3 msk salt. Lägg i torsken. Ta kastrullen från värmen. Efter 7 minuter är torsken klar. Kontrollera att fisken är vit och ogenomskinlig rakt igenom. Ge den annars ett uppkok till.
Hacka persiljan och koka den i lättsaltat vatten i 3-5 minuter. Klicka sedan i kallt smör under stark vispning. Salta. Skiva lever och rom och servera till torsken och såsen samt kokt potatis.