Kokt torsk med lever och rom

Kokt torsk med lever och rom
Foto: TV4

Fin, fast och skivig är den norska torsken. En del av hemligheten är att torsken kokas i kraftigt saltat vatten. Och så att den är pinfärsk förstås!

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 kotlettbitar av torskrygg
  • 200 g torskrom
  • 200 g torsklever
  • 1 msk ättika 24%
  • 6 svartpepparkorn
  • 0,5 gul lök
  • 3 +3 msk salt

Till såsen:

  • 2 dl grovhackad persilja
  • 2 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 50 g smör

Till servering:

  • 4 portioner kokt potatis

Gör så här

  1. Lägg den rensade, nyfångade torsken och levern var för sig i isvatten i kylskåp och låt dem ligga över natten. Skala och halvera den gula löken. Ta loss rommen och lägg den och levern i en kastrull. Lägg i lökhalvan, ättika, svartpeppar och salt. Slå på så mycket vatten att det täcker. Koka upp och låt sjuda på svag värme ca 10 minuter eller tills lever och rom är genomkokta.
  2. Skär ut fyra kotletter, 3 cm tjocka, på det tjockaste stället på torsken. Koka upp vatten i en stor kastrull med 3 msk salt. Lägg i torsken. Ta kastrullen från värmen. Efter 7 minuter är torsken klar. Kontrollera att fisken är vit och ogenomskinlig rakt igenom. Ge den annars ett uppkok till.
  3. Hacka persiljan och koka den i lättsaltat vatten i 3-5 minuter. Klicka sedan i kallt smör under stark vispning. Salta. Skiva lever och rom och servera till torsken och såsen samt kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept