Kokt sörgårdskyckling med rotfuktspuré

Kokt sörgårdskyckling med rotfuktspuré
Foto: TV4

Om du köper en hel kyckling kan du koka den och få den härligaste buljong på köpet. Av buljongen lagas en persiljesky som serveras till det möra köttet. Både gott och smalt!

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kyckling, ca 1-1,3 kg
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 5 vitpepparkorn

Rotfruktspuré:

  • 20 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 kålrot
  • salt och malen vitpeppar

Persiljesky:

  • 2 dl buljong från kycklingkoket
  • 1 knippa bladpersilja
  • 2 msk flytande margarin

Till servering:

  • kokt potatis
  • bladpersilja

Gör så här

  1. Ansa och skär lök och morot i mindre bitar och lägg dem tillsammans med kycklingen i en stor gryta. Fyll på med vatten så att det täcker, lägg i lagerblad, timjan och vitpepparkorn och koka upp. Låt sjuda i ca 50 minuter, innertemperaturen i kycklingen ska nå 75°. Ta upp kycklingen och håll den varm. Fortsätt koka ihop buljongen.
  2. Skala morot, kålrot och rotselleri och skär i mindre bitar. Koka dem i lättsaltat vatten, ta upp och mixa till en puré, krydda med salt och peppar. Mixa 2 dl av hönsbuljongen med bladpersiljan och flytande margarin till en sky.
  3. Dela kycklingen i portionsbitar, skär köttet i sneda stora skivor. Lägg upp skivorna tillsammans med potatisen på en tallrik och häll över skyn. Lägg rotfruktspurén ovanpå och dekorera med bladpersilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept