Kokt rimmad oxbringa med dijonsenapssås

Kokt rimmad oxbringa med dijonsenapssås
Foto: TV4

I vår traditionella matlagning har den rimmade oxbringan alltid haft ett större utrymme än den färska. Det salta köttet kunde förvaras en längre tid utan frys eller kyl.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg rimmad oxbringa i bit
  • 1 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 0,25 blekselleri
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk ljus dijonsenap

Gör så här

  1. Koka upp köttet. Häll av vattnet och fyll på nytt. Koka upp igen tillsammans med lagerblad och hela pepparkorn. Låt sjuda på svag värme under lock i ca 3 timmar eller tills köttet känns mycket mört. Ta upp det och ställ i kylen över natten. Köttet blir lättare att skiva när det legat under press och kallnat mellan två tallrikar. Sila buljongen och låt den kallna. Förvara även buljongen i kylen över natten.
  2. Ta bort fettkakan som bildats på den kalla buljongen. Skala och tärna grönsakerna vackert. Låt dem koka mjuka i lite av buljongen.
  3. Skala och hacka schalottenlöken fint. Fräs den helt lätt i smör i en kastrull, tillsätt grädde och koka i 3 minuter. Ta kastrullen från värmen, rör ner senap och varmhåll utan kokning. Smaka eventuellt av med ytterligare senap.
  4. Skiva köttet, värm det i ugnen på ett uppläggningsfat med lite buljong över. Täck fatet med aluminiumfolie så att köttet inte torkar. Servera med de kokta grönsakerna och senapssåsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept