Rimmad kokt julskinka

Kokt rimmad julskinka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rimmad kokt julskinka

12 ingredienser

Föredrar du att koka din rimmade skinka har du receptet här.

Ingredienser

portioner
  • 3-5 kg skinka, rimmad
  • 1 gul lök
  • 3 hela nejlikor (instuckna i löken)
  • 1 purjolök
  • 1 morot (stor)
  • 4 svartpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 5 persiljestjälkar
  • 1 lagerblad
  • 2 msk svensk senap
  • 1 äggula
  • ströbröd

Gör så här

  1. Skölj och ansa grönsakerna. Spola skinkan under kallt vatten. Stick in stektermometern så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg den i en kastrull och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Koka upp, skumma och lägg i kryddor och grönsaker. Sjud sedan under lock på svag värme tills skinkan är genomkokt vid 72°. Beräkna ca 50 minuter per kg skinka.
  2. Förvärm ugnen till 200°. Lyft upp den färdigkokta skinkan, sila skinkbuljongen, som du kan spara till dopp i grytan, rödkål eller grönkål. Ta bort svålen så fort skinkan svalnat något.
  3. Rör ut senapen i äggulan. Pensla skinkan med senapsblandningen och strö över ströbrödet. Griljera skinkan i ugnen tills den fått fin gyllenbrun färg (ca 15 minuter).