Kokt rimmad julskinka

Kokt rimmad julskinka
Foto: TV4

Här kommer receptet för dig som vill pröva att rimma din egen julskinka. Du som köper färdigrimmad skinka kan följa beskrivningen från punkt 2. Hur många räcker skinkan till? Man brukar räkna med att en julskinka på ungefär 4 kg rå vikt räcker till ca 20 portioner.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 4 kg färsk skinka
  • 4 msk salt
  • 2 msk socker
  • Saltlag:
  • 2,5 liter vatten
  • 2,5 dl salt
  • 1,25 dl socker
  • Kokspad:
  • 20 hela vitpepparkorn
  • vatten så att det täcker skinkan

Griljering:

  • 1 ägg
  • 4 msk senap
  • 2 tsk socker
  • 4 msk siktat ströbröd

Gör så här

  1. Blanda samman vatten, socker och salt till saltlagen, koka upp och låt sedan svalna. Gnid in skinkan med socker och salt, lägg den i en bunke och häll över lagen. Låt stå svalt i 5 dagar, vänd den då och då.
  2. Koka skinkan i vatten med pepparkornen i ca 2 timmar eller tills innertemperaturen är 70°, man kan beräkna ca 50 minuters koktid per kilo skinka. Låt skinkan svalna något och skär bort svålen, men låt något av fettet vara kvar. Torka av fettet med ren kökshandduk eller hushållspapper, så fäster griljeringen bättre.
  3. Sätt ugnen på 275°. Blanda samman ägg, senap och socker och bre det jämnt över skinkan. Sikta över ströbrödet och klappa in det i senapsblandningen. Griljera skinkan i ugn i 10 minuter eller tills griljeringen fått tillräcklig färg. Passa noga! Låt skinkan svalna och kyl den sedan. Skär den helt kalla skinkan i tunna skivor.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept