Kokt purjolök med tomatsås

Kokt purjolök med tomatsås
Foto: TV4

Späda purjolökar är en delikatess. Här får de sällskap av en skummande tomatsås. Servera såsen nylagad, annars förloras en del av skummigheten.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 purjolökar
  • Tomatsås:
  • 5 tomater
  • 2 tsk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Ansa purjolökarna och skär bort ful blast. Snitta på längden och tvätta bort all sand eller jord som smugit sig in mellan bladen. Dela i 12 cm långa bitar.
  2. Skala och skålla tomaterna. Skär bort de hårda stjälkfästena. Kör tomaterna i matberedare till puré. Blanda purén med vinäger, basilika och olja. Tillsätt örtsalt och peppar.
  3. Koka upp lättsaltat vatten och sjud purjolöken mjuk. Ta upp och låt rinna av. Lägg upp på varma assietter och skeda såsen över. Servera med rostat bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept