Kokt multe med blåmusslor och grön sås

Kokt multe med blåmusslor och grön sås
Foto: TV4

Multe, egentligen tjockläppad multe (chelon lbabrosus) är en sydlig art som kan fiskas i enstaka fall under sommaren vid svenska västkusten. Multe är mycket uppskattad matfisk som man kan se på menyn på restauranger ute i Europa.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g filé av multe med skinnet kvar
  • 25 g smör
  • salt och malen vitpeppar
  • 20 blåmusslor
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 schalottenlök

Grön sås:

  • 1 grönsallatshuvud
  • 1 salladslök
  • 1 knippa persilja
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • strimlade, friterade rotfrukter

Gör så här

  1. Sås: Hacka sallat, salladslök och persilja ytterst fint eller kör i mixer tillsammans med olivoljan, såsen ska få en sammetslen konsistens och en djupgrön färg. Smaksätt såsen med salt, peppar och balsamvinäger.
  2. Skrubba musslorna noga, kasta bort de musslor som inte sluter sig om du knackar dem mot arbetsbänken. Finhacka schalottenlöken och blanda det med vin och vatten i en stor kastrull. Koka upp, lägg i musslorna och lägg på locket. Skaka kastrullen då och då. Alla musslor ska ha öppnat sig då kastrullen dras från värmen, de som envisas med att inte öppna sig ska slängas.
  3. Värm ugnen till 150°. Smält smöret. Skär filéerna i portionsbitar och krydda köttsidan med salt och peppar. Lägg fiskbitarna i en smord ugnssäker form och pensla med smöret. Ugnsstek fisken tills den är vit rakt igenom, det tar ca 5 minuter. Servera med musslorna och såsen, strö över friterade rotfruktstrimlor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept