Kokt lamm med spenatsås

Kokt lamm med spenatsås
Foto: TV4

Avgolemono, spenatsås, är förmodligen den mest typiska såsen i det grekiska köket. Oftast förekommer den, som här, i sällskap med lamm. Kokt potatis eller ris smakar bra till. Det här är en rätt för dig som tycker om att pyssla i köket.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 800 g benfritt lammkött
  • 1 gul lök
  • 1 liten morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 lagerblad
  • 0,5 citron
  • 1 dl yoghurt
  • 2 ägg
  • 1,5 tsk potatismjöl
  • 250 g djupfryst hel bladspenat
  • 1,5 tsk salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 cm stora kuber och skala och grovhacka morot, lök och vitlök. Koka upp 2 liter vatten. Lägg i köttet, sänk värmen och låt sjuda. Lägg i morot, lök, vitlök, lagerblad, salt och peppar. Sjud under lock i 1 1/4 timme.
  2. Ta upp köttet. Sila buljongen, häll över i ren kastrull och koka ihop buljongen utan lock tills 4 dl återstår. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Vispa ägget och potatismjölsblandningen tills det blir pösigt. Pressa citronen och vispa ner citronsaft och yoghurt. Rör ner 1 1/2 dl av buljongen.
  3. Ta buljongkastrullen från värmen. Häll i äggblandningen, lite i taget, under vispning. Sjud försiktigt på svag värme under vispning. Så fort såsen börjar tjockna ska den lyftas av värmen. Krydda med salt och peppar. Koka spenaten enligt anvisning på paketet. Blanda kött och spenat och häll såsen över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept