Kokt kycklingklubba med citronsås, vildris och grönsaksstrimlor

Kokt kycklingklubba med citronsås, vildris och grönsaksstrimlor
Foto: TV4

Kyckling med citronsås är en klassiker. Servera med vildris.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 kycklingklubbor
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 3 vitpepparkorn
  • 8 dl kycklingbuljong
  • Grönsaksblandning:
  • 0,5 purjolök ( det vita)
  • 0,25 huvud vitkål
  • 1 morot
  • 2 minimajs
  • 50 g sockerärter

Citronsås:

  • 2 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 1,5 msk pressad citronsaft
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • kokt vildrisblandning

Gör så här

  1. Skala löken och skär den i klyftor. Skala moroten och skär i mindre bitar. Ansa purjolöken och skär det gröna i mindre bitar. Lägg kycklingen och grönsakerna i en rymlig kastrull, lägg i vitpepparkornen, häll på kycklingbuljong så att det täcker. Koka upp och sjud sakta på låg värme tills köttet lätt lossnar från benen. Det tar ungefär 1/2 - 3/4 timme. Ta upp kycklingen, ta loss skinnet och håll den varm.
  2. Strimla resten av purjolöken fint. Skär vitkålen i strimlor. Skala moroten och skär tunna strimlor med rotfruktsskalare. Dela minimajsen och snoppa sockerärterna. Sjud purjo, vitkål, morot, minimajs och sockerärter i buljongen i 5 minuter. Ta upp och håll varmt.
  3. Sås: Pressa saften ur citronen. Sila buljongen och hetta upp den. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen, rör ner mjölet och sätt tillbaka på plattan. Spä med buljongen, lite i taget, under omrörning. Låt såsen sjuda 5 minuter under omrörning då och då. Krydda såsen med salt, peppar och pressad citronsaft.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept