Kokt höns med currysås

Kokt höns med currysås
Foto: TV4

Höns behöver längre koktid än kyckling, ofta runt 1 1/2 timme. På köpet får du en mustig buljong som kan användas till sås. Servera hönsköttet med currysås och kokt ris.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kokhöns
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 20 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 1 kvist persilja
  • 1 kvist dragon
  • 1 kvist timjan
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 kryddnejlika
  • 0,5 lagerblad

Currysås:

  • 0,5 gul lök
  • 0,5 äpple
  • 1 msk curry
  • 25 g smör
  • buljong från kokning
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk tomatketchup
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt

Till servering:

  • kokt ris

Gör så här

  1. Lägg hönan i en rymlig kastrull, täck med kallt vatten och koka upp. Slå av vattnet och skölj hönan och kastrullen noga. Hacka löken. Skala och tärna morot, rotselleri och purjo.
  2. Koka upp nytt vatten, skumma väl och tillsätt lök, rotselleri, morot och purjo. Lägg i vitlök, persilja, dragon, timjan, vitpeppar, kryddnejlika och lagerblad. Koka sakta på låg värme tills köttet lätt lossnar från benen. Det tar ungefär 1–2 timmar. Koka riset. Ta upp hönan, ta bort skinnet och skär köttet i portionsbitar. Håll varmt.
  3. Tärna lök och äpple fint. Fräs tillsammans med curry till såsen i smör i några minuter på medelhög värme. Blanda ihop smör och vetemjöl till en redning. Späd med buljong och klicka i redningen under omrörning till önskad konsistens. Låt koka i 4–5 minuter. Bryt av färgen med tomatketchup. Vispa grädden lätt. Sila upp såsen och blanda ner grädden.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept