Kokt fisk med vindruvor och purjo

Kokt fisk med vindruvor och purjo
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kokt fisk med vindruvor och purjo

12 ingredienser

Det är inte svårt att koka en riktigt god fiskbuljong, som utgör stommen i den här läckra rätten.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg hel rödspätta, filéer och skrov
  • 1,25 l vatten
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 gul lök
  • persiljestjälk
  • 1 purjolök
  • 1 msk smör
  • 20 gröna vindruvor
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk vermouth

Gör så här

  1. Be att få spättan filéad i butiken och att de skickar med skrovet att koka buljong på. Skala och skiva löken. Skölj och lägg skrovet i en rymlig kastrull. Häll på vatten och låt det långsamt koka upp. Skumma. Tillsätt salt och vitpeppar. Lägg i lök och persilja. Sjud under lock i ca 30 minuter. Sila buljongen.
  2. Ansa och skölj purjolöken. Skär i centimetertjocka skivor och fräs i smör. Skala, dela och kärna ur druvorna. Koka upp buljongen. Vik spättafiléerna på mitten och lägg ner dem i buljongen. Rör samman vetemjöl och vatten. Rör ner redningen i buljongen, lite i taget. Häll på vermouthen.
  3. Låt koka upp, sänk värmen och sjud tills fisken är genom kokt. Innertemperaturen ska vara 60°. Strö över purjolök och vindruvor före servering.