Kokt färsk oxbringa med pepparrotssås

Kokt färsk oxbringa med pepparrotssås
Foto: TV4

Oxbringan kan kokas ett dygn innan köttet ska serveras. Beräkna 2 tsk salt per liter vatten. När det då fått ligga i press över natten är det lätt att skära upp i vackra skivor.

9 juni 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg färsk oxbringa
  • vatten + salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 0,25 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 2 gula lökar

Sås:

  • 5 dl buljong
  • 2,5 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g riven pepparrot
  • 1 tsk vinäger
  • 1 tsk strösocker
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala löken. Skölj och ansa purjolöken. Skala morötter, palsternacka och selleri. Skär lök och rotfrukter i mindre bitar. Koka upp oxbringan i kallt vatten. Slå av vattnet, fyll på med nytt, salta lätt, lägg i pepparkornen och koka upp igen. Låt sjuda sakta i 2 timmar. Tillsätt lök och grönsaker. Koka tills oxbringan är mör och grönsakerna nätt och jämnt mjuka. Ta försiktigt upp köttet med hålslev och låt svalna över natten i press mellan två tallrikar. Sila buljongen ner i en bunke och ta tillvara grönsakerna. Förvara kött, buljong och grönsaker var för sig i kylen över natten.
  2. Sås: Ta bort fettet som lagt sig på den kalla buljongen i bunken. Koka upp ca 5 dl av buljongen. Smält smöret i en annan kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka på värmen och spä med buljongen, lite i taget. Häll i grädden och låt koka i 4-5 minuter. Riv pepparroten. Ta såskastrullen av värmen och blanda ner pepparroten. Efter att den har tillsatts ska såsen inte koka längre. Krydda försiktigt med salt, peppar, vinäger och socker. Det är vinägern och sockret som löser ut pepparrotssmaken!
  3. Skiva köttet och värm det i lite buljong tillsammans med grönsakerna i ugnen. Täck med aluminiumfolie så att köttet inte blir torrt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept