Kokt ansjovisspäckad torsk

Kokt ansjovisspäckad torsk
Foto: TV4

Det här är en variant av den svenska husmansklassikern torsk med äggsås. Här får fisken sällskap av ansjovisfiléer som ger fin smakbrytning.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g ryggbitar av torsk med skinn
  • 0,5 msk salt
  • 8 ansjovisfiléer

Till varje liter vatten:

  • 1 msk salt
  • 1 bit purjolök
  • persilja
  • 1 bit morot
  • 5 kryddpepparkorn

Äggsås:

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3-4 dl fiskspad + grädde
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 2 hårdkokta hackade ägg

Till dekoration:

  • gräslök

Gör så här

  1. Skär små snitt på var sida om ryggbenet och stick in ansjovisfiléerna. Lägg fisken i en fiskkastrull med galler. Häll på vatten så att det nätt och jämt täcker fisken. Strö på salt. Sjud upp vattnet och skumma väl.
  2. Tillsätt övriga ingredienser. Sjud fisken under lock ca 20 minuter eller tills fiskköttet ser vitt och ogenomskinligt ut. Innertemperaturen ska vara 60°.
  3. Äggsås: Fräs fett och mjöl till såsen. Späd med fiskspad och grädde och tillsätt persilja. Koka såsen några minuter. Tillsätt de hackade äggen. Servera såsen till fisken.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept