Glutenfri äppelkaka

1h 20 min
6
Glutenfri äppelkaka
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Köket

Äppelkaka är en smarrig klassiker, här är ett recept som är glutenfritt. Filmjölk gör din äppelkaka extra saftig.

Fiberhusk innehåller psylliumfröskal. Det är gelébildande och har i stort sett samma egenskaper som gluten.

17 december 2008
Visa mer
1h 20 min
6

Du behöver

Glutenfri äppelkaka

  • 180 g glutenfri mjölmix
  • 1 tsk Fiberhusk
  • 2 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 st ägg
  • 1 dl filmjölk
  • 2 st syrliga äpplen
  • 0,5 dl socker
  • 2 tsk malen kanel
  • 30 g smör eller margarin till formen
  • 2 dl riven kokos

Gör så här

  1. Glutenfri äppelkaka
    Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla torra ingredienser i matberedaren. Skär matfettet i små tärningar och lägg i dem. Starta maskinen och låt den gå tills allt är väl blandat.
  2. Tillsätt äggen och låt maskinen gå tills blandningen har blivit en slät smet. Häll ner fil eller mjölk genom matarröret mot slutet av bearbetningen.
  3. Smörj en rund bakform som rymmer cirka 1 1/2 liter med smöret. Strö formen med kokos och klicka sedan ner smeten i formen.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en plastpåse. Strö i socker och kanel och ruska om påsen så att äpplena blir täckta av blandningen. Stick ner äppelklyftorna i smeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter. Låt kakan kallna en stund i formen innan den stjälps upp.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept