Scones med äpple eller rostad majs

20 min
4
Scones med äpple eller rostad majs
Foto: Fredrik Sandin Carlson
20 min
4

Du behöver

  • 150 g vetemjöl (eller grovt grahamsmjöl, eller hälften av båda)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 0,5 dl filmjölk (eller yoghurt)

Scones från Mexiko

  • sats grunddeg
  • 1 dl rostad majs
  • majsolja att steka i, ev
  • 4 st soltorkade tomater
  • 1 tsk chiliflakes

Anders äppelscones

  • sats grunddeg
  • 2 dl tärnade syrliga äpplen
  • 1 tsk smör
  • 2 msk socker
  • kanel

Gör så här

  1. Grundrecept på scones
    Sätt ugnen på 250 grader. Blanda allt utom filmjölken i matberedare till en flingig massa. Tillsätt filen och blanda helt snabbt till en klibbig massa - ju klibbigare desto luftigare scones. Tryck ut runda kakor, 15 centimeter i diameter på bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter.
  2. Scones från Mexiko
    Rosta majsen i en panna med majsolja eller direkt i ugnen. Blötlägg tomaterna en stund tills de blir mjuka. Tärna dem och blanda i degen tillsammans med majs och chili. Grädda och servera med smör på till ett glas öl.
  3. Anders äppelscones
    Fräs äpplena i smöret. Tillsätt sockret och koka lätt. Låt svalna och pudra på med kanel. Blanda i grundreceptet och grädda. Servera med smör eller en ostskiva till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept