Moules frites med aioli

Moules frites med aioli
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Moules frites med aioli

16 ingredienser

1h

Moules frites är en traditionell rätt på blåmusslor, vanlig i Belgien och Frankrike. Kan serveras både som förrätt och varmrätt. De friterade potatisstavarna kallas pommes pont neuf eftersom de är så stora.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 knippe timjan
  • 33 cl belgiskt trapistöl (gärna blå chimay)
  • 2 msk smör

pommes frites

  • 4 potatisar (stora)
  • olja, till fritering

Aioli

  • 3 äggulor
  • 1 msk senap
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 3 dl majsolja
  • salt
  • peppar
  • ev persilja

Gör så här

Aioli

  1. Skala vitlöken och lägg den i en matberedare (eller behållaren till stavmixern) med äggulor, senap och vitvinsvinäger. Slå sedan i olja i en fin stråle under tiden mixern går. Krydda med salt och peppar och eventuellt persilja.

Pommes frites

  1. Förbered fritösen. Skär potatisarna i 2 centimeter tjocka och cirka 9-10 centimeter långa stavar. Fritera potatisstavarna i två omgångar. Först i cirka 3 minuter, låt rinna av och kallna och fritera dem sedan igen till gyllenbrun färg. Salta.
  2. Om potatisen ska friteras i kastrull, kom ihåg att aldrig ha på fläkten. Se även till att lägga ett stort lock i närheten att täcka kastrullen med om oljan blir överhettad. Gör ett test innan potatisen läggs i: Lägg i en bit vitt bröd. När brödet är klart efter 1 minut är temperaturen lagom.

Koka musslorna

  1. Putsa och tvätta musslorna och knacka dem försiktigt en och en mot bordet. De som inte sluter sig ska slängas, liksom de som är mycket tyngre än de andra (de är oftast bara fyllda med lera).
  2. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en stor panna och lägg i musslor, timjan och häll i öl. Koka under lock tills alla musslor är öppnade. Släng de som inte öppnat sig. Salt behövs oftast inte.
  3. Musslorna äts direkt med pommes frites och aioli.