Kockskola med Leif Mannerström - Del 1

Leif Mannerström ger Jessica Frej sina bästa tips och råd när det gäller köp av stekpannor och kastruller och svarar på hennes frågor om hur man sköter om dem på bästa sätt.

Om man bara ska ha en stekpanna, vad ska man ha?
Man ska tänka på att man har en ganska rymlig panna om man bara ska ha en. Men ha gärna två, en lite mindre också.

Olika sorters stekpannor och kastruller
Gjutjärnspannor köps med fördel på loppis. De är billiga och inkörda. En gjutjärnspanna som är välskött räcker en hel livstid, det är världens bästa investering, enligt Leif. Att man inte ska diska dem är en myt, man ska hålla rent och snyggt i köket.

Just nu är det väldigt populärt med teflonbeläggning. Har du en sån panna, tänk på att bara använda redskap av plast och trä, annars förstör du beläggningen. Teflonpannor ska inte diskas i diskmaskin men det går bra att använda diskmedel i dem.

Stekpannornas Rolls-Royce är en riktigt tjock koppar platå. I den bränner du aldrig fast något.

En vanlig plåtkastrull med tunn botten är inget att ha, maten bränner lätt fast. Får du en sån i arv, släng den!

Har du bra redskap i köket som du är intresserad av att ta hand om och vårdar blir det bättre mat!