Sörgårdsiste med rabarberkaka

Sörgårdsiste med rabarberkaka
Foto: TV4

Sörgårdsiste med rabarberkaka

18 ingredienser

Helt rätt i sommar.

Ingredienser

Iste

  • 0,5 dl sörgårdste
  • 1 l vatten
  • 250 g jordgubbar
  • 1 limefrukt, tvättad
  • 1,25 dl rörsocker
  • isbitar

Rabarberkaka

  • 6 dl vetemjöl [360 g]
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 0,5 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kardemummakärnor, stötta
  • 15 g jäst
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 6 msk vaniljkräm
  • 60 g mandelmassa
  • 1 stjälk rabarber

Gör så här

  1. Iste: Brygg teet enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.
  2. Skär jordgubbar och lime i små bitar, häll på socker och mosa noga med slev, vispa tills sockret löst sig. Blanda tillsammans med det kalla téet och sila genom finmaskig sil. Kyl väl och blanda med is och eventuellt limeklyftor vid servering.
  3. Rabarberkaka: Blanda samtliga ingredienser till degen i en bunke eller i en degblandare. Kör degen på låg hastighet i 12 minuter, eller knåda för hand ca 15 minuter. Låt degen jäsa i kylen i 1 timme.
  4. Kavla ut tunt och bred smör på degen. Rulla degen till en rulle och skär i 6 stubbar. Placera i en cirkel med en centimeters mellanrum. Låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme.
  5. Dela mandelmassan i 6 bitar. Tryck ner i mitten av varje stubbe. Toppa med vaniljkräm och tryck ner en bit rabarber i varje bulle.
  6. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna och sikta över florsocker vid servering.