Varm tomatströmming med potatismos och krutonger

Varm tomatströmming med potatismos och krutonger
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

En klassisk rätt på ett modernt sätt. Strömming är ju dessutom väldigt nyttigt.

25 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

Krutonger

  • 1 skiva vitt bröd
  • olja
  • flingsalt och svartpeppar

Potatispuré

  • 600 g mjölig potatis
  • 2 dl milda mini mat
  • salt och peppar

Tomatströmming

  • 500 g strömmingfilé
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 st tomater
  • 1 st gul lök
  • 1 msk dillfrö
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk olja
  • 1 msk socker
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Tomatströmming: Salta och lägg filéerna i en ugnsäker form.
  2. Fräs löken i en kastrull i olja och tillsätt sedan kryddor och därefter vinäger, koka upp.
  3. Tillsätt tomat erna och låt koka 10 min, smaka av med salt, socker, vinäger. Häll såsen jämt över fisken och baka av i ugn 150 grader i ca 20 min eller tills fisken känns mjuk och går att sticka genom med potatisnål. Hacka gräslök och strö över formen, samt krossa krutongerna med fingrarna och strö över.
  4. Krutonger: Kantskär brödet och sedan i kuber 1x1 cm, lägg på en plåt eller ugnsform. Drissla över lite olja och krydda. Rosta i ugnen med fisken till gyllene färg och krispighet.
  5. Potatispuré: Skala potatisen och koka i saltat vatten tills den är mjuk. Krossa potatisen med en visp och tillsätt övriga ingredienser och vispa kraftigt till ett luftigt mos. Smaka upp med salt och lite peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept