Röding med spetskål, bacon, bladspenat och dijonsenapspuré

4

Du behöver

  • 4 fiskfiléer á 150 g, väl avtorkade och delade i mitten
  • olivolja
  • smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 150 g spetskål, eller späd vitkål, finstrimlad
  • 100 g bacon i tärningar
  • 100 g bladspenat
  • Vinägrett:
  • 1 msk farinsocker
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl rödvin
  • 50 g brynt smör
  • 4 portioner potatispuré
  • grov dijonsenap

Gör så här

  1. Kockar: Johan Jureskog och Martin Isaksson
  2. Vinägretten:
  3. Blanda rödvinet, schalottenlöken, farinsockret, buljongtärningen i en kastrull och koka ner till 1/3 återstår, blanda i det brynta smöret och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  4. Kålen:
  5. Knaperstek baconet och torka av det noga på papper. Blanda schalottenlöken och vitvinsvinägern i en sauteuse och reducera till hälften återstår. Gå därefter i med smöret och kålen, låt svettas i några min till. Blanda i baconet och bladspenaten i serveringsögonblicket, smaka av med salt och peppar
  6. Rödingen:
  7. Hätta upp en stekpanna, gärna av teflon eller titan. Häll i lite olivolja och lägg därefter i rödingen med skinnsidan neråt, salta och peppra. När de fått fin färg på skinnsidan så går man i med smöret och öser "köttsidan" med det tills fisken är klar.
  8. Potatispuré:
  9. När potatispurén är klar så blandas senap efter smak in, lättast med en gummiskrapa av lämplig storlek.
  10. Upplägg:
  11. Fördela allt på tallrikarna och strö lite gourmetsalt över fisken samt dra några varv på pepparkvarnen.
  12. Tips:
  13. Röding är en höjdare. Be att få filéerna dragna, dvs benen redan borttagna.
  14. Servera med den syrliga purén och den söta rödvinsvinägretten så blir detta en upplevelse.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept