Gravad lax med fänkål- och dillstuvad potatis

4

Du behöver

  • 600 g gravad lax i skivor

Stuvning:

  • 1 fänkål
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl mjölk
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2 dl crème fraîche
  • 700 g kokt potatis
  • 1 citron, saften och skalet
  • 2 msk dill
  • salt och peppar

Råkostsallad:

  • 0,5 fänkål
  • 0,5 citron
  • 0,5 morot
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Kockar: Krister Dahl och Gert Klötzke
  2. Skala och skär ner schalottenlöken i strimlor. Fänkålen strimlas ner tunt och sauteras upp i smör med löken. Slå på mjölken och buljongtärningen upplöst i 2 msk varmt vatten. Låt sjuda upp och lägg sedan i potatisen. Sjud upp och tillsätt sedan crème fraîchen, rör runt och blanda i citron, dill och peppar. Smaksätt med salt. Fänkålen ska vara lite krispig vid serveringen. Låt det ej koka efter du har tillsätt crème fraîchen.
  3. Råkostsallad:
  4. Strimla fänkål och morot tunt. Blanda med citronsaft och olivoljan. Salta och peppra.
  5. Tips vid servering
  6. Låt laxen ligga ute lite innan så att den är rumstempererad vid servering. Servera med citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept