Varm fruktsallad med krisptäcke

6

Du behöver

  • 5 st apelsiner
  • 10 st torkade fikon
  • 6 msk mörk rom
  • 45 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • Vaniljsås:
  • 2 st vaniljstänger
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 5 st äggulor
  • 150 g strösocker

Gör så här

  1. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur vaniljfröna. Koka upp mjölk, vispgrädde, vaniljstänger och frön. Vispa ihop socker och äggulor. När mjölken kokar, vispa ner äggulorna och vispa med ständig bottenkontakt under fortsatt uppvärmning tills det börjar tjockna något. Låt det inte koka upp igen för då kan det skära sig. Kyl. Tag upp vaniljstängerna.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och tärna apelsinerna grovt. Rensa bort de hårda skaften på fikonen och skär dem i centimeterstora bitar (om fikonen är lite torra låt dem ligga och dra i rom över natten). Blanda apelsiner, fikon och rom. Fördela i ugnsfasta portionsformar. Sätt dem i ugnen 8-10 minuter.
  3. Under tiden smält smöret i en låg kastrull eller stekpanna. Blanda ihop socker och havregryn och bryn (rosta) det försiktigt bara så de blir lite krispiga. Toppa de varma portionsformarna med havregrynen och servera med vaniljsås.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept