Soppa och sallad på morot

4

Du behöver

Soppa:

  • 400 g morötter
  • 2 st schalottenlökar, 100 g
  • citrongräs
  • 1 msk färsk hackad ingefära
  • olivolja
  • saft av 1 lime (spara skalet till salladen)
  • 9 dl grönsaksbuljong
  • ev 1 dl vitt vin
  • 50 g smör
  • salt och peppar
  • Sallad:
  • 3 st morötter, 300 g
  • 2 st röda äpplen
  • 1 st rödlök
  • 150 g färsk spenat
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • rivet skal av 1 lime
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Skala morötterna och skär i småbitar. Hacka löken. Halvera och dela citrongräset i 4 bitar. Fräs morötter med lök, ingefära och citrongräs i olivolja. Häll på limesaft, grönsaksbuljong och ev vin.
  2. Koka tills morötterna är mjuka. Släng bort citrongräset och mixa soppan med smör. Sila genom en fin sil, smaksätt med salt och peppar.
  3. Skala morötterna och skär i fina bitar. Klyfta äpplena och rödlöken samt skölj spenaten. Fräs morötterna i olivoljan på låg värme. Tillsätt vinäger och limeskal, låt koka på svag värme under lock tills morötterna har kvar lite tuggmotstånd. Lägg i rödlöken och äpplena och fräs ytterligare 1 minut. Vänd i spenaten och smaka av med salt och peppar.
  4. Servera soppan i en djup skål och salladen vid sidan om med ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept