Ragu på kålrot med hummer och rosmarin

4

Du behöver

  • Hummer:
  • 1 st färsk eller kokt hummer (ca 500 g)
  • 250 g kålrot, skalad
  • 1 msk citronjuice
  • 2 tsk honung
  • 4 msk vitt vin
  • 10 blad färsk rosmarin, grovhackad
  • salt

Hummerolja:

  • hummerskal
  • 2 dl rapsolja
  • purjolök, skuren i små bitar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 kvist timjan
  • 1 st lagerblad
  • röd paprika, skuren i bitar
  • 1 tsk tomatpuré

Gör så här

  1. Hummer: Om hummern är färsk koka den i saltat vatten ca 10 minuter.
  2. Plocka ur stjärt, leder och klokött. Ställ åt sidan så länge.
  3. Hummerolja: Grovhacka hummerskalen och fräs dem lätt i olja i en kastrull på medelvarm spis. Tillsätt de övriga ingredienserna. Rör om och stäng av värmen på spisen. Låt stå kvar på eftervärme 20-30 min så att oljan drar åt sig skaldjurssmaken. Sila och ställ åt sidan så länge.
  4. Skär fyra tunna skivor av kålroten. Skär resten i små bitar och värm
  5. Med 2 msk hummerolja i en kastrull med lock på svag värme. Rör om då och då tills kålroten har blivit mjuk. Mosa ihop med en gaffel och smaka av med salt peppar och lite citronsaft. Låt kålrotsskivorna puttra i citronjuice, honung, vitt vin, rosmarin och 2 msk hummerolja tills de börjar mjukna. Smaka av med salt. Tag upp
  6. Kålrotsskivorna och spara lagen.
  7. Halstra hummerbitarna lätt i lite av hummeroljan.
  8. Servering: Fördela kålrotsmos i en djup tallrik, lägg på kålrotsskiva och
  9. Toppa med hummer. Häll över lite lag från kålrotsskivorna som sås.
  10. Smaklig spis! mvh Martin Hansen
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept