Potatissoppa med lax och chorizo

10

Du behöver

Soppa:

  • 1 kg potatis, tärnad
  • 1 st purjolök, det vita
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade
  • 1 l mjölk
  • 3 dl fiskbuljong
  • 1 dl vittvin
  • salt och peppar
  • Garnityr:
  • 0,89 kg laxfile, i tärningar 1.5 cm
  • 2 msk socker
  • 2 msk salt
  • 0,5 kg chorizo i skivor
  • 0,5 kg potatis, kokta tärnade
  • 1 st purjolök, det gröna
  • 1 ask krasse
  • salt
  • Svartpeppar, grovmalen

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten med purjolöken och vitlöken tills potatisen är mjuk.
  2. Häll av potatisen och spara potatisvattnet.
  3. Blanda laxen med socker och salt, låt ligga och marinera i 10 min. Ta upp och torka av på papper.
  4. Mixa potatisen med mjölken, fiskbuljongen och potatisvattnet tills det blir soppkonsistens. Koka upp och smaka av med vittvinet, salt och peppar.
  5. Lägg i lax, korv, potatis och purjolöken i den varma soppan. Smaka av och garnera med krassen.
  6. Om man vill kan man byta ut den färska laxen mot rökt.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept