Potatissoppa med lax och chorizo

10

Du behöver

Soppa:

  • 1 kg potatis, tärnad
  • 1 st purjolök, det vita
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade
  • 1 l mjölk
  • 3 dl fiskbuljong
  • 1 dl vittvin
  • salt och peppar
  • Garnityr:
  • 0,89 kg laxfile, i tärningar 1.5 cm
  • 2 msk socker
  • 2 msk salt
  • 0,5 kg chorizo i skivor
  • 0,5 kg potatis, kokta tärnade
  • 1 st purjolök, det gröna
  • 1 ask krasse
  • salt
  • Svartpeppar, grovmalen

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten med purjolöken och vitlöken tills potatisen är mjuk.
  2. Häll av potatisen och spara potatisvattnet.
  3. Blanda laxen med socker och salt, låt ligga och marinera i 10 min. Ta upp och torka av på papper.
  4. Mixa potatisen med mjölken, fiskbuljongen och potatisvattnet tills det blir soppkonsistens. Koka upp och smaka av med vittvinet, salt och peppar.
  5. Lägg i lax, korv, potatis och purjolöken i den varma soppan. Smaka av och garnera med krassen.
  6. Om man vill kan man byta ut den färska laxen mot rökt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept