Olivoljepocherad lax med palsternacks- och vetegrynsallad

Du behöver

  • Laxfilè 640g, putsad,
  • 4dl Olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • Några kvistar backtimjan eller 1 kruka färsk timjan
  • 4 små palsternackor
  • 1 citron
  • 3 msk honung
  • 4 portioner matvete (enligt förpackning)
  • 1 msk flytande kycklingfond
  • 400g kantareller
  • 0,5 slanggurka
  • 2 stora schalottenlökar
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 knippe färskdill
  • salt
  • vitpeppar ur kvarn
  • socker

Gör så här

  1. Be din fiskhandlare flå och stycka fisken i fyra fyrkantiga portionsbitar. Salta sedan fisken på båda sidor och låt saltet smälta in under tiden som olivoljan värms upp med timjan och vitlök till 45 grader (använd stektermometer av enklare digital variant för att vara säker på temperaturen). Lägg sedan ned fisken i oljan och sätt termometern i den tunnaste av fiskbitarna. Dra sedan kastrullen åt sidan och håll temperaturen på en jämn nivå tills termometern visar på en kärntemperatur på 36c och låt sedan vila på sidan av spisen tills tillbehören är klara
  2. Skrubba palsternackorna och skiva dem i 3 skivor, koka dem sedan mjuka i kycklingbuljong, honung, saften och finrivet skal av citron, salt, vatten enligt anvisningarna för matvetegrynen, koka rötterna precis mjuka och lyft sedan upp ur buljongen och häll istället i vetegrynen och koka dem mjuka, varefter palsternackorna läggs tillbaka igen och får vila under lock till servering.
  3. Skala och hacka schalottenlöken och fräs den i 3 msk av den olja som fisken tillagats i. Häll sedan i vinägern och låt koka tills löken är helt mjuk, smaksätt med salt,peppar och socker. Skala och kärna ur gurkan och skär sedan i tärningar. Putsa och skär ned stora kantareller i bitar och stek sedan i smör tills de har fin färg. Vänd sedan ned gurkan och blanda upp dem med vinigretten.
  4. Lägg upp vetegryn och palsternacka på tallriken, skeda vinigrett med tillbehören runt om och krön sedan med fisken på vetegrynsalladen samt några små dillvippor över hela tallriken.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept