Chokladmousse med karamelliserad banan.

6

Du behöver

  • 100 g mörk choklad
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl vatten
  • 4 st äggulor
  • 2 st bananer
  • 50 g muskavadosocker
  • 50 g smör
  • 2 dl gräddde

Gör så här

  1. Smält smör i en het panna och häll i sockret, rör tills sockret har smält helt. Lägg i den hackade bananen och vänd tills de är gyllenbruna. Man kan också karamellisera i ugnen;
  2. Hacka då bananen grovt, lägg i ugnsfast form, klicka över smöret och strö på muskavado- sockret. Ställ formen i het ugn ca 220 grader i ca 7 min.
  3. Koka 1 dl av grädden och slå över den hackade chokladen och rör den slät. Koka upp socker och vatten. Slå över äggulan och vispa hastigt till fast skum. Vispa 2 dl grädde löst. Börja med att blanda chokladsmeten med den uppvispade äggsmeten. Vänd sedan i den vispade grädden.
  4. Lägg de karamelliserade bananerna i glas och slå på chokladmoussen när bananerna är kalla.
  5. Den här desserten tar ca 15 min minuter att tillaga. Använd gärna en choklad av hög kvalitet och en kakaohalt på ca 70%. Det gör stor skillnad på både smak och konsistens. Dekorera gärna med t ex riven vit choklad eller rostad kokos.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept